Hond laten inslapen

Soms kan je niet anders dan je hond in te laten slapen. We spreken in dit geval over euthanasie. Je hond laten inslapen is het beste wat je voor hem of haar kan doen als hij erg ziek is of veel pijn heeft. Zo laat je hem niet lijden en maak je op een zachte wijze een eind aan zijn leven. Het laten inslapen verloopt geheel pijnloos.

Wanneer je hond laten inslapen?

Natuurlijk kan je niet zomaar je hond laten inslapen. Daar moet een goede reden voor zijn. Een goede reden om je trouwe metgezel te laten inslapen is wanneer hij geen dierwaardig bestaan meer kan leiden. Bijvoorbeeld wanneer hij/zij niet of nauwelijks meer kan eten of bewegen, zichzelf niet meer kan verzorgen of niet meer reageert. Ook bij zware pijn kan je samen met de dierenarts besluiten om je huisdier in te laten slapen. Uiteindelijk ben jij de enige die daarover moet beslissen. Het laten inslapen gebeurt meestal in de dierenkliniek zelf. In uitzonderlijke gevallen kan het ook bij jou thuis. Hieronder hebben we een lijstje opgesteld met vragen die jij jezelf kan stellen. Op basis daarvan kan je een beslissing maken.

Vragen die jij jezelf kan stellen:

  • Kan je hond zichzelf nog wassen?
  • Kan hij/zij zich nog op een normale manier bewegen en overeind komen?
  • Geeft je hond pijnsignalen af?
  • Eet en drinkt je hond nog voldoende?
  • Is je huisdier nog zindelijk?
  • Is er nog interactie tussen jou en je hond en reageert hij op andere dieren?
  • Is de hond nog te behandelen?
  • Kan jij een behandeling door een dierenarts betalen?
  • Is jouw dier agressief?
  • Worden de klachten erger en erger?

Hoe gaat inslapen in zijn werk? De eerste prik…

Je brengt je hond naar de dierenarts en deze zal hem eventueel nog aan wat testjes onderwerpen. De arts zal jouw hond op zijn/haar gemak stellen. Omdat je hond niet weet wat er zal gebeuren zal hij/zij niet angstig of nerveus zijn. Soms voelen ze echter wel het een en ander aan om het baasje wat anders reageert. De dierenarts begint nu met de voorbereiding. Hij zal de benodigde middelen klaar gaan zetten. Allereerst dient hij een narcosemiddel toe. De eerste prik is een feit. Deze prik wordt vaak via een infuus toegediend. De hond zal slaperig worden en na ongeveer tien minuten in slaap vallen.

De tweede prik…

Als je hond eenmaal in slaap is gevallen merkt hij niets meer. De dierenarts zal nu een tweede prik toedienen. Ditmaal geen narcose maar een overdosis met slaapmiddel. Er wordt gekozen voor een zeer hoge dosering zodat je hond niet meer wakker kan worden. Je hond merkt niets van dit alles. Hij lijdt geen pijn en het inslapen zelf gaat zeer snel. Na een minuut is je hond overleden. Dit zal uiteraard door de arts nog uitgebreid gecontroleerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *