Kat laten inslapen

Op deze pagina lees je meer over het laten inslapen van je kat. Geen fijn onderwerp maar kennelijk maak jij je zorgen over het welzijn van je huisdier en wil je hem of haar verder lijden besparen. Je kat laten inslapen is een beslissing die je zelf moet nemen. Wel kan een dierenarts je daarover adviseren en met je meedenken.

Maak de juiste beslissing

Natuurlijk is het belangrijk dat je een juiste beslissing maakt en niet achteraf spijt krijgt van je keuze om je kat in te laten slapen. Stel jezelf de volgende vragen en maak dan pas een keuze:

  • Kan jouw kat nog op een normale wijze eten en drinken?
  • Kan hij/zij nog normaal poepen en plassen?
  • Heeft hij/zij pijn?
  • Kan je huisdier zich op een normale wijze bewegen?
  • Reageert je kat nog op jou?

Euthanasie katten: Wat gebeurt er?

Wat voor honden geldt dat geldt ook voor katten: Zij worden altijd eerst met een narcosemiddel in slaap gebracht. De arts dient een eerste injectie toe. Bij katten wordt meestal gekozen voor een prik in de spieren. Je kat kan hier eventjes van schrikken maar al na 10 minuten zal hij in een diepe slaap vallen en zich van niets meer bewust zijn. Je mag je huisdier meestal op je schoot nemen als je dat prettig vindt. Als de kat eenmaal in een hele diepe slaap terecht is gekomen wordt een overdosis met slaapmiddel toegediend. Al binnen 30 seconden stopt het hartje met kloppen en is je kat overleden. Op het moment van sterven kunnen (dit gebeurt lang niet altijd) de volgende dingen gebeuren:

  • Sommige katten maken nog een geluidje of openen hun bek
  • Het beest kan zijn ontlasting of urine laten lopen
  • Sommige huisdieren hebben nog even een spiertrilling
  • De ogen blijven geopend

Is je kat echt overleden?

Natuurlijk zal de dierenarts uitgebreid controleren of je kat echt is overleden. Hij zal o.a. luisteren naar het hartje met een stethoscoop of naar de hartslag voelen door met de vingers in de liezen te drukken. Je mag je dierenarts vragen of je ook zelf met de stethoscoop naar zijn/haar hart mag luisteren. Zo ben je er zeker van dat je kat echt is overleden.

Na het overlijden

Als je kat is overleden dan mag je hem eventueel meenemen naar huis om hem in je tuin te begraven. Of begraaf hem/haar op een speciale dierenbegraafplaats. Een andere optie is cremeren. Je kan kiezen voor een individuele crematie zodat je het as van je kat of poes mee kan nemen naar huis of voor een ‘groepscrematie’. Het as wordt dan door het crematorium uitgestrooid. Dode dieren kan je echter ook gewoon achterlaten bij de dierenarts. Hieraan zijn ook kosten verbonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *