Pijn bij insecten

Pijn bij insecten? Is daar iets over bekend? Er is wel degelijk in diverse studies onderzocht of insecten pijn kunnen ervaren. Kan een insect pijn voelen? Laten we meteen met de deur in huis vallen: Het is heel waarschijnlijk dat deze kleine beestjes geen pijn kunnen voelen. Want daar zijn op heden nog geen harde bewijzen voor. We proberen je hieronder te informeren over datgene wat we tot nu toe weten over pijn bij insecten. Daarvoor moeten we eerst uitleggen hoe het komt dat wij mensen pijn kunnen voelen.

Insecten blijken geen nociceptors te hebben

In tegenstelling tot de mens blijken insecten geen nociceptors te hebben. Wij mensen kunnen pijn ervaren omdat wij deze zenuwcellen wél hebben. Wanneer schadelijke prikkels deze cellen bereiken ervaren we een pijngevoel. Deze nociceptors kunnen uitgeschakeld worden (door bijvoorbeeld verbranding van de huid, verdoving of ziekten) en dan voelen we opeens geen pijn meer. Wel blijft het gevoel vaak nog aanwezig.

Insecten hebben geen pijnreceptoren

Het blijkt dat deze kleine beestjes geen receptoren hebben die pijnsignalen doorgeven. Naast dit gegeven is het ook al wel duidelijk geworden (in diverse studies naar het gedrag van insecten) dat ze geen pijngedrag vertonen. Als wij mensen ernstige pijn ervaren dan proberen we altijd om deze pijn te verzachten (bv. door te wrijven) en komen we in actie zodra iemand ons die pijn aandoet. In veel gevallen worden ook andere dingen opeens onbelangrijk; we hebben geen trek meer in eten, delen de lakens niet meer met elkaar en/of zonderen ons af. Bij insecten is van al die gedragingen totaal niets te merken! Zelfs als zij ernstig gewond zijn gaan ze door met hun normale activiteiten. Een bekend voorbeeld is die van de bidsprinkhaan. Het vrouwtje bijt tijdens het paren de kop van het mannetje eraf. Hij blijft echter gewoon doorgaan met paren. Ook wanneer deze sprinkhanen gegrepen worden door een roofdier gaan zij door met eten. En dat geldt voor de meeste insecten. Terwijl mensen hun best doen om de pijn te verzachten en de wond of pijnlijke plek te verzorgen/behandelen, daar blijkt dat insecten zelfs hun wond niet eens beschermen. Kortom: Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel en kunnen daardoor geen pijn hebben zoals wij mensen die ervaren.

Ook kreeften en garnalen voelen geen pijn

Naast insecten voelen ook veel ongewervelde dieren geen pijn, zoals mosselen, garnalen, slakken en kreeften. Natuurlijk is het geen prettig gezicht om een kreeft in kokend water te zien spartelen. Maar hij voelt daar helemaal niets van! De reden daarvan? Het zenuwstelsel van kreeften, garnalen, slakken, et cetera is daar te eenvoudig voor. Deze beesten lijden dus niet.

Waarom voelen insecten geen pijn?

Is er een reden waarom insecten geen pijn kunnen voelen? Heeft dat een groot voordeel of is het een nadeel? We hebben daar tot nog toe geen antwoord op kunnen vinden. Jij wel?

Insecten kunnen wel andere veranderingen waarnemen

Wel hebben insecten bepaalde zintuigen waarmee ze veranderingen in temperatuur kunnen waarnemen, of een ongunstige omstandigheid zoals een elektronische schok. Op dergelijke omstandigheden reageren ze door bijvoorbeeld te vluchten. Het is niet duidelijk waarom ze daarop reageren. Zou het reflexmatig gedrag kunnen zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *