Pijn bij katten

Katten zijn eigenzinnige beesten met een beetje een mysterieuze, ondoorgrondelijke aard. Ze zijn van nature egoïstisch ingesteld en gaan graag hun eigen gang. Ze worden in Nederland graag als huisdier gehouden, vooral omdat ze zo eigenzinnig zijn en men er niet veel omkijken naar heeft. Maar in dat laatste schuilt ook een gevaar, want katten laten het nauwelijks merken als ze pijn hebben en dus jouw hulp nodig hebben.

Pijn bij katten niet makkelijk te herkennen

Over het algemeen is het enorm lastig om pijn bij een kat te herkennen. Dierenartsen verklaren dat baasjes maar al te vaak hun katten met onverklaarbare symptomen bij hen brengen. Ze vinden dat hun poes/kat zich wat anders gedraagt dan anders en hopen dat de dierenarts dit gedrag kan verklaren. Het blijkt dat vaak alleen met een getraind oog te achterhalen is waar de klachten vandaan komen en om pijn te kunnen herkennen. Met dit artikel hopen we dat jij als kattenbaas straks beter in staat bent om pijn bij je huisdier te herkennen.

Waarom laten katten niets merken als ze pijn hebben?

Wilde honden leven in een roedel. Uw hond is een roedeldier en weet zich beschermd door u. Honden zullen dan ook bijna altijd aangeven dat zij pijn hebben. Zij kunnen hun zwakte tonen omdat zij dus in een groep leven en beschermd worden. Bij wilde katten is dat anders. Zij leven in het wild vaak alleen. Laat een kat in het wild merken dat hij pijn heeft, dan is hij een gewillig slachtoffer voor andere katten die hun territorium willen overnemen of voor beesten die jagen op zieke en zwakke dieren. Een kat moet dus nooit laten blijken dat hij chronisch pijn heeft. Alleen bij acute pijn. Daarover hieronder een verklaring.

Bij acute pijn krijst of miauwt een kat

Alleen bij acute pijn zal een kat of poes krijsen of miauwen. Op dat moment kan het beest niet anders meer omdat de pijn ondraaglijk is.

Huiskatten hebben hun oude gewoonte behouden

Ook al zijn huiskatten inmiddels zo ver doorgefokt en is de wilde kat eigenlijk een ander soort, toch hebben ze hun oude gedrag en gewoonten behouden. Zo bewaakt hij nog steeds zijn territorium en zal hij bij chronische pijn nauwelijks iets laten merken. Toch kan je pijn bij je kat best gemakkelijk herkennen, als je tenminste kennis hebt van de symptomen!

Hoe kan je pijn herkennen bij je kat?

Een kat die pijn heeft zal zich vaak verstoppen en veel meer slapen dan normaal. Ook heeft hij minder eetlust en zal hij na verloop van tijd zichtbaar afvallen. Andere symptomen bij pijnklachten kunnen zijn:

  • Een versnelde ademhaling
  • Een slechte vacht (geen energie om zijn vacht te verzorgen)
  • Schudden met de kop
  • Kop scheef houden
  • Een kromme rug
  • Extreem veel spinnen
  • Grommen en blazen als je hem aanraakt
  • Geagiteerd
  • Continu likken op een bepaalde plaats
  • Niet meer kunnen springen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *