Pijn bij konijnen

In dit artikel besteden we aandacht aan pijn bij konijnen. Want hoe kan je ontdekken of jouw konijn pijn heeft? Kortom: Hoe kun je zien of een konijn pijn lijdt? Konijnen proberen pijn en ander ongemak meestal te verstoppen. Hieronder lees je waarom. Maar dat betekent dus bepaald niet dat ze geen pijn en ongemak kunnen ervaren. Integendeel! Deze dieren beschikken namelijk over dezelfde pijnmechanismen als mensen.

Konijnen laten pijn nauwelijks zijn

Een konijn is een prooidier. Dat betekent ook voor jouw konijn dat hij pijn niet of nauwelijks laat zien. In de natuur is een konijn die duidelijk laat merken dat hij pijn heeft een zeer gewillige prooi. Daarmee maken ze zich dus extra kwetsbaar. Geen pijn tonen zit dus in hun natuur ingebakken. Zij zullen in de natuur zo min mogelijk willen opvallen. Zo kiezen ze er vaak voor om zich te bevriezen. Maar een oplettende konijneigenaar kan wel degelijk zien wanneer zijn of haar konijn pijnklachten heeft. En bij twijfel moet je altijd naar de dierenarts gaan!

Konijn ademt snel

Als een konijn snel ademt dan ligt dat meestal aan het hart of aan de longen. Soms kan ook stress een oorzaak zijn van een snelle ademhaling. In sommige gevallen zal een konijn snel of juist zwaar ademen als hij pijnklachten heeft.

Tandenknarsend konijntje

Tandenknarsende konijntjes komen veel dierenartsen in hun praktijk tegen. De eigenaar weet niet wat er aan de hand is en is ook niet op de hoogte van de symptomen van pijn bij konijnen. Tandenknarst jouw konijn? Dan heeft hij veel pijn. Ook als ze vanuit het niets schreeuwen of erg angstig zijn, dan hebben ze vermoedelijk veel pijn. Hard schreeuwen betekent meestal weinig goeds. Veel konijnen gaan snel daarna dood.

Andere signalen die mogelijk wijzen op pijn:

Konijnen met pijnklachten nemen vaak een andere houding aan. Zo liggen ze meestal met het voorste deel van hun lijf op de zij. Bij bepaalde pijnklachten wil het konijn juist niet liggen! Hij zit de hele dag in dezelfde houding. Konijnen die constant in de weer zijn en geen moment uitrusten zijn onrustig. Dat kan erop wijzen dat hij/zij pijn heeft. Andere signalen die wijzen op pijn bij jouw huisdier kunnen zijn:

  • Verstoppen
  • Of juist wegrennen (hij wil niet opgepakt worden)
  • Een snelle ademhaling
  • Extreem natte keutels
  • Geen keutels (dat is ernstig)
  • Knarsetanden

Naar de dierenarts brengen

Je kunt je konijn naar een dierenwinkel brengen bij jou in de buurt. Vaak is er altijd wel iemand aanwezig die verstand van dieren heeft en kan beoordelen of jouw konijn echt pijn lijdt of dat er iets anders aan de hand is. Maar nog beter is het om even langs de dierenarts te gaan. Ga bij één of meerdere symptomen van pijn altijd langs bij een professional.

Pijnstillers voor konijnen

Als jouw konijn onverklaarbare pijnklachten heeft dan kan een dierenarts pijnstillers voorschrijven. Een bekend middel tegen pijn bij konijnen zijn Carprofen Drops. Dit is een vloeibare pijnstiller en een ontstekingsremmer ineen. Het is niet alleen geschikt voor konijnen maar ook voor andere kleine knaagdieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *