Pijn bij paarden

Paarden zijn edele wezens en zeer intelligent. Vaak intelligenter dan wij mensen denken. Toch blijken paarden niet goed aan te kunnen geven dat ze pijn hebben. Als paardenliefhebber en eigenaar is het vreselijk om een paard of pony pijn te zien lijden. Het blijkt dat tot wel 25% van de paarden in Nederland pijn heeft. Ongelooflijk veel dus. Dit is soms duidelijk te zien maar veel vaker zijn pijnklachten lastig te herkennen. Hoe kan jij zien dat jouw paard pijn lijdt?

Kleine pijnsignalen wijzen vaak op een groot probleem!

Helaas is het zo dat paarden en pony’s maar al te goed hun pijn verborgen kunnen houden. Als eigenaar moet je er rekening mee houden dat het niet eenvoudig is om pijn te signaleren. Let op subtiele uitingen van pijn bij paarden. Als je het karakter en het gedrag van jouw paard goed kent dan zou je de pijnsignalen kunnen oppikken. Het niet uiten van pijngevoelens betekent niet dat jouw edele viervoeter geen pijn heeft. Integendeel! Als je op den duur deze signalen oppikt dan kan het probleem al flink verergert zijn!

Observeer je paard of pony

Observeer met regelmaat je paard(en). Doe dit maandelijks en ook zeer nauwkeurig. Je leert daarmee niet alleen je paard goed kennen maar kunt ook sneller (schijnbaar) onzichtbare uitingen van pijn oppikken. Maar waar moet je zoal op letten?

Er is iets aan de hand maar wat…

Net zoals veel andere dieren zijn paarden eigenlijk prooidieren. En prooidieren moeten nooit enige zwakheid tonen omdat ze anders teveel opvallen en mogelijk ergens aan ten prooi vallen. Ook in jouw paard/pony zit nog steeds datzelfde mechanisme en je zult als eigenaar daarom je best moeten doen om kleine signalen op te pikken. Als jij je paard goed kent dan zal je op den duur merken dat er iets niet klopt. Zo kan een paard met pijn bijvoorbeeld wat geïrriteerder of schrikachtiger reageren dan normaal. Maar er zijn meer subtiele signalen die een paard met pijnklachten kan afgeven.

Subtiele pijnsignalen

Let op de houding van je paard en hoe hij beweegt. Een paard met pijn zal mogelijk anders gaan bewegen of een andere houding aannemen. Denk aan het minder goed wenden, zich verstappen, de grond krabben of schudden met zijn of haar hoofd. Een paard dat zich ook opeens vaker lijkt te verzetten, vaker ligt dan normaal of zwiept met de staart kan daarmee subtiel aangeven dat er iets aan de hand is. Pijn kan zo de overhand krijgen dat een paard zich minder goed lijkt te kunnen concentreren. Hij/zij lijkt niet bij de les en is niet attent. Veranderingen in het gedrag van een paard kunnen zijn: nervositeit, vennijdigheid, rusteloosheid. Minder eten is een overduidelijk signaal. Let ook op de conditie van de vacht en de conditie van de hoeven en de algemene conditie (uithoudingsvermogen).

Gewrichtsproblemen meest voor de hand liggende oorzaak van pijn

Aan pijn bij paarden en pony’s liggen vaak darmproblemen ten grondslag. Maar problemen aan de gewrichten geven het meest vaak klachten. Dit kan komen door afwijkingen aan een bepaald gewricht of door pees- en spierproblemen. Een bekend probleem aan de gewrichten bij paarden is osteoarthritis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *