Pijn bij vissen

Over pijn bij vissen is zeer weinig bekend. Wat daar wel over bekend is delen we met jou op deze pagina. Deze informatie kan van belang zijn indien je vijvervissen hebt of een aquarium. Voordat we jou meer vertellen over pijn bij vissen besteden we eerst aandacht aan iets heel anders: Het gedrag van vissen. Want als je erachter wilt komen of vissen pijn kunnen lijden dan is het nodig dat je eerst iets leert over het gedrag van deze glibberige wezens.

Vissen ervaren wel degelijk stress

Als we aan vissen denken dan denken we dat het ‘koele kikkers’ zijn. Vissen lijken altijd hetzelfde gedrag te vertonen en komen emotieloos over. Omdat de ogen aan de vis vastzitten en ze geen mimiek hebben zou je inderdaad al snel kunnen denken dat vissen geen ander gedrag kunnen vertonen en dus ook geen last hebben van stress. Maar vissen ervaren wel degelijk stress. Als een vis regelmatig over de bodem schuurt dan heeft het last van parasieten. En als het water in korte tijd te warm of te koud wordt dan zullen ze proberen om eruit te springen. De vis merkt dat er iets aan de hand is en raakt uit evenwicht. We noemen dit ook wel de homeostase of te wel een stressreactie. Vissen die veel last hebben van stress gaan op den duur dood of ze worden ziek. Daarnaast krijgen ze problemen met de voortplanting en blijft de groei achterwege. Misschien is dat wel de reden waarom bepaalde vissoorten in een (te kleine) vissenkom altijd klein blijven.

Kunnen vissen pijn ervaren?

Vissen kunnen dus stress ervaren maar hoe zit het met pijn? Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden maar het wordt al iets eenvoudiger als je let op de anatomie van vissen. Want vissen hebben dezelfde zenuwvezels die bij andere (zoog)dieren ook de pijn doorgeven. Deze vezels komen onderzoekers zelfs tegen in de puntjes van de vinnen. En het blijkt dat de structuur van de hersenen lijkt op die van ons mensen. De Radbout Universiteit heeft veel onderzoek gedaan naar pijn bij vissen en is met de conclusie gekomen dat vissen wel degelijk stress en pijn kunnen ervaren! Onder andere Radboudbioloog Gert Flik heeft daar veel onderzoek naar gedaan. Hij heeft het stresssysteem van vissen onderzocht en ontdekte dat vissen pijn kunnen lijden, o.a. door de stresshormonen te meten in het lichaam van vissen.

Hengelsport

Ook al zien vissen er niet bepaald uit als gevoelige wezentjes en kunnen ze niet schreeuwen als ze pijn lijden, toch is inmiddels in allerlei wetenschappelijke studies duidelijk aangetoond dat een vis pijn, stress en angst kan ervaren. Zo is inmiddels door universiteit van Edinburgh, Lynne U. Sneddon en door Victoria A. Braithwaite aangetoond dat vissen pijnreceptoren bij de kop en bek hebben zitten. Dit toont maar weer aan hoe gruwelijk eigenlijk de hengelsport is.

Voorkom dat vissen lijden

Nu je weet dat vissen pijn kunnen lijden en zelfs kunnen doodgaan door stress, spreekt het bijna voor zich dat je rekening houdt met het welzijn van deze dieren. Als je vissen doodt voor consumptie dan is het belangrijk dat je ze vooral snel doodt en niet laat stikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *