Pijnstiller hond

Ben je op zoek naar informatie over pijnstillers voor je hond? Een hond uit zijn pijn heel anders dan een kat. Honden geven over het algemeen duidelijker aan dat ze pijnklachten hebben.

Pijn bij honden

Zo zullen ze bij acute pijn -in tegenstelling tot katten- de aandacht zoeken van het baasje en janken of piepen. Vaak nemen ze ook een andere houding aan. Katten zonderen zich af en blazen of grommen zodra je toenadering zoekt. Chronische pijn bij honden is echter iets minder makkelijk te signaleren. Dit soort pijn kom je vaak bij honden op leeftijd tegen. Meestal heeft chronische pijn te maken met de gewrichten. Of jouw hond nou last heeft van acute of chronische pijn, er is iets aan te doen in de vorm van goede pijnbestrijding! Goede pijnstillers kunnen het leven van je hond dragelijker maker en het welzijn van je trouwe viervoeter verhogen! Een dierenarts kan verschillende soorten medicatie geven tegen pijn en/of ontstekingen. Bekende pijnstillers voor honden zijn opioïden en NSAID’s. Maar ga nooit zelf dokteren met medicijnen die je in huis hebt!

Geef nooit aspirine en paracetamol

Speel zelf nooit voor doktertje wanneer je denkt dat je hond last heeft van pijn of een ontsteking. Helaas komt het nog maar al te vaak voor dat hondeneigenaren hun hond zelf pijnstillers geven die ze nog in de kast hebben liggen, bijvoorbeeld aspirines of paracetamol. Natuurlijk hebben zij de beste intenties maar we raden dit ten zeerste af! Medicijnen die voor mensen bedoeld zijn hebben niet de juiste dosering voor honden. De kans is dus groot dat jij je hond teveel hiervan toedient. Dien je hond alleen een pijnstiller toe die door huisartsen worden voorgeschreven. Deze middelen staan geregistreerd en zijn bovendien uitgebreid getest.

NSAID’s voor veel soorten pijn bij honden

Een bekende groep pijnstillers zijn de NSAID’s. Deze worden door dierenartsen bij vrijwel alle dieren (en dus ook voor honden) het meeste voorgeschreven. NSDAID is een afkorting voor non-steroidal anti-inflammatory drugs. Wat doen deze medicijnen? Zij remmen vooral de vorming van de z.g. prostaglandine. Dit zijn stofjes die een inflammatoire respons blokkeren of te wel een prikkeling van de zenuwen tegengaan. De groep NSAID’s bestaan weer uit verschillende soorten waarvan carprofen een van de bekendste is. Het grote voordeel van de NSAID’s is dat ze naast het bestrijden van pijn ook nog eens ontstekingsremmend werken. Het gebruik van de middelen kan echter ook diverse bijwerkingen geven. De dierenarts kan je daarover informeren.

Bijwerkingen pijnbestrijding voor honden

Soms geven medicijnen vervelende bijwerkingen. De bijwerkingen die kunnen optreden zijn o.a. lever- en nierproblemen, uitslag of jeuk, problemen met de maag en darmen en bloedingen. Wel worden de medicijnen steeds beter en veiliger en blijven de bijwerkingen meestal weg.

Morfine

Heel soms wordt er morfine voorgeschreven bij zware pijnklachten. Morfine behoort tot de groep opiaten. Deze pijnstiller wordt meestal toegediend na operaties en bij zware pijn. Zelf mag je deze middelen niet toedienen. Dat moet je aan de dierenarts overlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *