Pijnstiller kat

Als jouw kat acute of chronische pijn heeft dan is het belangrijk dat hij/zij zo snel mogelijk pijnstillers krijgt toegediend. Want anders zullen de problemen alleen maar verergeren. Katten met pijn bewegen namelijk niet graag meer. Als gevolg daarvan neemt de spierkracht af en dat kan weer leiden tot instabiele gewrichten waardoor de kat extra pijn gaat ervaren. Er ontstaat dus in feite een negatieve spiraal. En als je kat lang aan pijn blootgesteld wordt dan worden de pijnreceptoren steeds gevoeliger. De pijnsignalen worden steeds meer versterkt. Denk je dat je kat pijn heeft? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met een dierenarts en ga niet zelf dokteren.

Geef nooit zelf paracetamol of aspirine

Ga nooit zelf dokteren als je denkt dat jouw kat of poes pijnklachten heeft. Het slechtste wat je voor jouw huisdier kan doen is zelf paracetamol of aspirine toedienen. De kat zal dan vrijwel zeker overlijden. Want katten kunnen de stoffen van deze medicijnen nauwelijks afbreken. In feite vergiftig je ze of geef je ze een overdosis.

Wat laat een kat zien bij pijn?

Voordat je naar de dierenarts gaat moet je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je kat pijn heeft. Bij katten is het lastig om te zien in hoeverre ze pijn lijden. Bij pijn zullen katten echter zich onrustig gedragen en soms zelfs agressief worden als je hen benaderd. Maar veel vaker trekken zij zich terug en worden ze veel minder aanhankelijk en sociaal. Een verminderde eetlust en problemen met poepen en urineren kunnen ook wijzen op pijn.

Vele oorzaken van pijn

Bij katten kunnen er allerlei oorzaken zijn van pijn. De volgende oorzaken van pijn bij katten en poezen komen vaak voor:

  • Problemen met het bewegingsapparaat
  • Oogaandoeningen
  • Hart- en longziekten
  • Kanker
  • Huidziekten
  • Zenuwstelsel
  • Spijsverteringsstelsel (maag-/darmproblemen)
  • Urinewegen
  • Medische ingrepen
  • Mondholte (ontstoken tandvlees of gebroken kies)

Welke pijnstiller voor kat?

Het is zeer belangrijk om pijnklachten bij katten serieus te nemen. Pijn moet in een zo vroeg mogelijk stadium aangepakt worden. Bij ingrepen wordt ook vaak preventief een pijnstiller voorgeschreven. Pijnbestrijding bij katten was voorheen erg lastig omdat ze een geheel andere stofwisseling hebben dan bijvoorbeeld honden. Tegenwoordig is er echter goede pijnbestrijding voorhanden. De dierenarts zal misschien een NSAID toepassen. Dit is een pijnstiller die ook direct ontstekingsremmend en koortsverlagend werkt. De arts zal een zeer lage dosering voorschrijven. Katten kunnen namelijk de stofjes in de NSAID’s (Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs) moeilijk afbreken. Dat is een groot nadeel van deze groep medicijnen. Er is bij katten altijd een groot risico op nier- en/of leverschade. Morfineachtige pijnstillers blijken voor katten echter de beste pijnstillers te zijn. Ze reageren hier zeer goed op en kunnen ook de stoffen van deze opiaten beter afbreken. Jammer genoeg is de werkingsduur van morfine kort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *